Mai bine de jumătate din decidenții din Consiliul European sunt invitați la Congresul PPE care a început astăzi la Palatul Parlamentului. Gândul vă prezintă cine sunt cei mai importanți lideri politici care vin la București.
Angela MERKEL. Cancelarul Germaniei și, începând cu anul 2000, președintele partidului Uniunea Creștin-Democrată.
Din 2006 până în 2009 a fost desemnată de revista Forbes cea mai puternică femeie din lume.
Mariano RAJOY. Premierul guvernului de la Madrid și, din 2004, președinte al Partidului Popular din Spania. Anterior, a fost ministru de Interne și vicepremier.
Jean-Claude JUNCKER. Premierul Luxemburgului este cel mai longeviv șef de guvern European, deținând această funcție din 1995. Și-a început cariera politică în 1984, ca deputat, ulterior fiind desemnat ministru al muncii și ministru de finanțe.
Donald TUSK. Premierul polonez este și singurul șef de guvern de la Varșovia care a fost reconfirmat în funcție de către electorat, după căderea comunismului.
Tusk este co-fondator și lider al Platformei Civice.
Fredrik REINFELDT. Aflat la al doilea mandat, premierului suedez I se mai spune și David Caneron al Suediei. A intrat în politică la 18 ani, ca membru al Ligii Tineretului Moderat. În present este președintele Partidului Moderat.
Jyrki KATAINEN. Actualul premier al Finlandei a fost desemnat în 2008, de către Financial Times, cel mai bun ministru de finanțe european, fiind în timpul crizei financiare adeptul luării unor măsuri economice aspre și immediate pentru a depăși dificultățile.
Viktor ORBÃN. Premierul ungar a obținut în 2010 al doilea mandat de șef al guvernului, ca lider al FIDESZ, formațiune al cărei fondator este.
În ultimii ani, acesta a fost însă criticat în repetate rânduri de Bruxelles pentru politicile economice și chiar pentru derapaje democratice.
Enda KENNY. Șeful guvernului irlandez din 2011, este fost ministru al turismului și comerțului, ales de două ori vice-președinte al PPE. Pasionat de excursiile montane, este unul dintre cei care au urcat pe Kilimanjaro.
Valdis DOMBROVSKIS. Premierul leton a fost anterior ministru de finanțe și europarlamentar (2004-2009) din partea Partidului Noua Eră.
Boiko BORISOV. În prezent prim-ministru al Bulgariei, ca lider al GERB, Borisov este fost primar al Sofiei.
Angajamentul său principal în interiorul UE a fost legat de diminuarea corupției în administrație.
Lawrence GONZI. Premierul maltzez este, din 2004, și lider al Partidului Național din Malta. După o lungă carieră de purtător de cuvânt al parlamentului (1988-1996), a devenit ministriu al muncii (1996-2004).
Andrius KUBILIUS. Ocupă scaunul de premier în Lituania din 2008, funcție pe care a deținut-o și anterior, pentru un an (1999-2000).
Pedro PASSOS COELHO. Om de afaceri ca formație, premierul portugez a intrat foate devreme în politică, câștigând vizibilitate inițial din postura de lider al tineretului partidului social Democrat.
Janez JANÅ A. Președinte al Partidului Democrat Sloven din 1993, este prim-ministru din noiembrie 2004 la al doilea mandat. Anterior a fost ministru al apărării.
Antonis SAMARAS. Economist de formație, liderul Noii Democrații este premierul Greciei din iunie, câștigând alegerile după ce Grecia a fost aspru criticată de liderii europeni pentru întârzierile cu care au luat măsuri de criză.
José Manuel BARROSO. Specializat în relații internaționale, președintele Comisiei Europene și-a căștigat al doilea mandat consecutive în fruntea executivului UE.
Anterior, Barroso a fost atât prim-ministru, cât și și ministru de externe al Portugaliei.
Herman VAN ROMPUY. Primul președinte permanent al Consiliului European, funcție pe care o ocupă din decembrie 2009, este fost premier al Belgiei, ca membru al partidului flamand, de orientare creștin-democrată, fost ministru al bugetului și președinte al Camerei Reprezentanților de la Bruxelles.
Wilfried Martens. Președinte PPE, fost premier al Belgiei. Face politică de aproape 35 de ani, este unul dintre co-fondatorii PPE
Antonio López Istúriz. Secretar general al PPE de 7 ani și europarlamentar spaniol. Membru al comisiei pentru afaceri juridice și al comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European.